Elhunyt Gönczöl Tibor

Gönczöl  TiborIsten Veled Tibor!

2014. január 2.-án, 81 éves korában, a késő esti órákban Melbourn-i otthonában elhunyt, Gönczöl Tibor, nemzetközileg elismert sportlövő szakember.

Tibor 1952-1955 között tagja volt magyar válogatottnak, Kisgyörgy Lajos tanítványaként  főként gyorstüzelő pisztolyos versenyszámban versenyzett.

1956-ban Ausztráliába ment és Melbournben telepedett le. Családot alapított, de nem szakadt el a sportlövészettől.  Ausztrál válogatottként tagja volt a VB csapatnak Kairóban, Wiesbadenben, Phoenixben, részt vett a Tokyo-i Olimpián.

Később edző, több Világbajnokságon így Thunban, Szöulban, Dominikában, Caracasban vezette az ausztrál pisztolyos csapatot. A Szöul-i Olimpián pisztolyos edzőként vett részt.

A Melbourn-i Sportlövő Klub elnöke az Ausztrál Sportlövő Szövetség pisztolyos és edzői bizottságának vezetője, az UIT, később ISSF pisztolybizottságának tagja, Óceánia Sportlövő Szövetsége technikai bizottságának vezetője… és még sorolhatnánk hosszasan az általa betöltött funkciókat, megbízatásokat, melyek sikeres teljesítését mindig a sportág végtelen szeretete, tisztelete, a szakszerűség és a segíteni akarás hatott át.

Nagy tanító volt, gyakorlaton és állandó elméleti önképzésen érlelődött hozzáértéssel oktatta eredményesen a pisztolylövészetet szerte a világon.

Több Világ- Ázsia- és Oceánia-bajnok tanítványa volt.

Nagyon jó barátom volt, együtt jártuk több éven át (1990-1999) a világot és tartottunk a NOB Szolidaritási Alapja megbízásából sportlövő edzői és versenyzői tanfolyamokat, képzéseket, továbbképzéseket Óceániában, Ázsiában és Európában.

Amikor hazalátogatott, mindig találkoztunk és többek között minden alkalommal „megváltottuk” a sportlövészetet. Megőrizte magyar állampolgárságát, fiával, aki Ausztráliában született, előszeretettel magyarul beszélgetett.

Számos nemzetközi elismerés, megtisztelő cím, így az egyik legmagasabb ausztrál kitüntetés az „Order of Australia Medal” birtokosa.

Tibor! - nem felejtelek, nem felejtünk el soha, tanításodat, emlékedet megőrizzük!

dr Hammerl László 

Támogatók,
együttműködő partnerek

fortop

GRAWE Logo

SirLancelot

symahunlogo

tunderviz

Digital RGB with Red Wordmark Horizontal Logo Artwork

Kiemelt versenyeink

 

 

logo

 esc logo issf logo  ioc  rio2016   mob ipc-shooting  wada
 Európai Sportlövő
Szövetség
Nemzetközi Sportlövő
Szövetség
 Nemzetközi Olimpiai
Bizottság
 XXXI. Nyári Olimpiai
Játékok Rio de Janeiro
 Magyar Olimpiai
Bizottság
 Nemzetközi Paralimpiai
Bizottság
Nemzetközi Doppingellenes
Ügynökség